sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Maisemia ja pelargoni-erehdys

Lunta. Lun-ta. l-u-n-t-a. LUNTA. Ethän vain talvi lopu? Tulisi niin kova ikävä, jos nyt yhtäkkiä muuttuisitkin ihastuttavaksi narsissinkeltaiseksi kevääksi. Oli jo niin syvä masennus, kun lumitöitä ei ollut päässyt pitkään aikaan tekemään. Kasvitkin säilyvät suojassa hennon lumivaipan syleilyssä. Kyllä on ihmisen parasta aikaa tämä elämä talvella, erästä tunnettua mäkikotka/slash/karaokesankaria mukaillen.

Puutarhakirjoissa kehotetaan tekemään maisemia puutarhaan. Maisemia. Ja maisemia. No, joko vika on minussa, etten ole oppeja sisäistänyt tai sitten siinä, että kukaan ei kerro, miten ne maisemat saadaan tehtyä. Masentava näköala kun ikkunasta on peltoa ja lunta. Lunta ja peltoa.





Luo tuonne nyt sitten mitään muuta kuin lunta, saati sitten mitään ihania vihreitä "huoneita", joista haaveilen... Taitaa vaivata vielä takatalvipessimismi.






Myös orvokeillani olen diagnosoinut kevätmasennuksen. He vaan jurottavat, eivätkä suostu olemaan yhtä terhakkaita kuin esimerkiksi Geraniumin 146 orvokkia. Mikä heille avuksi? Mielialalääkkeitä vai terapiaa? Orvokkien kanssa tosin on hyvin vähän kokemuksia, joten aika heikosti tunnen heidän mielenmaisemaansa ja tiedä häntä, vaikka heidän kuuluisikin olla tuollaisia. Tai sitten vaan ovat kovasti fiksuina katselleet ulos ikkunasta ja todenneet, että ei vielä tuonne kannata yrittää...






Taimikasvatukseen valjastettu ikkunahylly. Vielä muutamalle olisi tilaa ja pitäisi miljoonatsiljoona koulia. Minne lie ne tulee lykättyä. (Pahoittelen iltavalokuvien huonoutta, mutta iski blogivuodatusolo.)






Ihkupihkumieheni kävi Ikeasta noutamassa pari lisähyllyä tämän nykyisen yksilön lisäksi. Saapahan taas ihan vähän pelivaraa. Näppäränolosia nämä kympin maksavat ruostumattomasta sinkitystä teräksestä tehdyt hyllyt, suunnittelin ne siihen joskus saapuvaan kasvihuoneeseen sitten myöhemmin kiikuttavani. Suunnittelen myös vetäytyväni sinne kasvihuoneeseen mököttämään kasvieni kanssa koko "kesäksi", jos tämän huru-ukon ennustukset pitävät paikkansa.






Itsesuggestiona vielä kasvisekamelskan kuvia, chilejä, paprikaa, kurjenpolvea, jasmiinikoisoa ja tomaattia ikkunalaudalla todistuksena siitä, että jotain vihreää kasvaa jossakin. Noille venähtäneille tomskuille pitäisi tosin löytää jostain tilaa uudelleenistutettuna huomenna....






Ja sitten se erehdys. Kävipä kerran niin, että oli pakko nappaista mukaan kaupasta tällaisen pelargonin siemenpussi. Näkyy olevan Horizon Pink Meteor F1 Hybrid. Pelargoni-kirjan mukaan tuon kaksoisolento on nimeltään Augusta. Eräänä päivänä kylvin innoissani näitä sekä salkoruusua, juhannusruusua, koristetupakkaa ja (ainakin) palloesikoita sellaiseen kylvösysteemiin tietysti mitään järjestystä ylösmerkitsemättä. "Kyllä minä nämä nyt muistan." No, itämään lähtivät vain oikealla ja vasemmalla reunalla olevat siemenet, jotka muistelin olevan salkoruusua ja juhannusruusua sekä ehkä koristetupakkaa. Petyin tietysti kovasti, koska ihastuttava pelakuu ei lähtenytkään... syynä tähän varmaan tuon kylvöhäsäkän (en nyt muista nimeä, sellainen neliölaatikko, jossa on altakastelu ja pienet reiät monelle taimelle) suuri kosteus. Ajattelin, että mikäpä siinä, onpas juhannusruusuja ja nappaan mukaani sitten uuden pussin pelakuita. 






Ehdin jo ostaa ja kylvääkin uuden satsin (onneksi oli vain kuusi siementä tuossa "pro-pakkauksessa") kun huomasin koulimista taimistani (alla), että kas, taitaa sittenkin olla pelakuita minulla... nyt on sitten muutama. Hip ja hei.






Tällainen alennusmyyntiorkidea puskee lisää kukkavanaa. Jotain edes odotettavaa tältä keväältä. 





6 kommenttia:

  1. Kiitos edellisen postauksen messukuvista! On kiva katsella toisten blogeista, mitä kullakin on kameraan tallentunut samoista halleista :) Mielen Lumossa postauksia aiheesta riittää näköjään useammalle päivälle, heh!

    Hei, mun orvokin taimet on just samanlaisia kuin sinun. Tänään juuri ihmettelin, että mikä ihmeen valo Geraniumilla mahtaa kellarissaan olla, kun taimet ovat kuin ammattitarhalta. Omani ovat juroneet tuollaisina "rääpäleinä" jo tovin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi meillä on toisemme täällä blogimaailmassa tuon talvisen luonnon keskellä, jotta voi toisten luomuksia/räpsäyksiä/räpellyksiä ihastella :) Vertaistukea parhaimmillaan! Katselinkin sinun kuviasi ja ihastuttavia yksityiskohtia olit löytänyt. Ja kyllä jotain noille orvokeille pitää tapahtua ennen kuin uskaltaisin tuollaiset sintit ulos pistää... Täytyy varmaan tuo allaoleva Geraniumin viileää&valoa-ohjenuora ottaa käyttöön.

      Poista
  2. Taikavalo, sillä kasvaa :)

    Ei vaiskaan, kellarin valo on Osramin loisteputkea, jossa on kasveille sopivat sävyt, ihan rautakaupasta (Bauhausista) ostettu. Luulen, että valon lisäksi taika piilee viileässä kasvatustilassa, orvokit kun ovat viileän ystäviä. Eli reilusti valoa, mutta niukemmin lämpöä. Lisävalo on tarpeen ainakin aikaisisissa (tammi-helmikuun) kylvöissä ja viileyttä voisi yrittää tarjota siirtämällä taimet yöksi viileämpään tilaan, jos sellaista suinkin löytyy. Ulos asti ei kannata kantaa, menee turhan viileäksi.

    On sinulla PilviPulla taimi poikineen, oikein nätisti vihertävät he. Kauniita pelakuitakin tulossa.

    Se on kyllä jännä juttu, miten kaikki tila loppuu kesken, vaikka kuinka olisi mukamas varautunut. Joku osa päässä sulkee pois ne koulintavarat ja vaan ahtaa joka neliösentille jotain... kuten vaikkapa orvokkeja + orvokkeja.

    Mutta ihanaa oli saada tuoretta lunta. Nyt näkee taas yölläkin hiihtää.

    VastaaPoista
  3. Heiiiii, minulla on kyllä taikasiemeniä, mutta ei vielä taikavaloa! Episreilua, on vain Kiinasta tuotu led-valosysteemi, joka ei mahdu enää taimihyllyjen keskelle.... No, Bauhaus kutsuu!

    Orvokkeja+ orvokkeja on erittäin mainio combo. Olen maanisen keväänodotusvimman kourissa visioinut vaikka mitä istutussysteemejä ulos ja lopulta todennut, että siemenet ovat todella viattomia ja pieniä istutuspurkeissaan, mutta vaativat aikas paljon tilaa koulinnan jälkeen. Nytkin ajattelin mennä välttelemään kotihommia koulimalla vihdoin tomaatit, jos tuolta talven ihmemaasta saan lunta--- eiku siis multaa itselleni järjestettyä.

    VastaaPoista
  4. On sulla siellä jo komea kotikasvihuone (sitä oikeaa odotellessa!). Orvokintaimet ovat hienoja: ne ovat vihreitä ja elossa :-D Ja SINÄKIN saat orkidean kukkimaan (uudelleen?). Epistä :-<

    Kävin muuten pyörtymässä kakkublogissasi. Uskomattomia taideteoksia teet!! Ihania kerrassaan. Voi, kun täältäkin löytyisi lähettyviltä moisia harrastajia / puoliammattilaisia, joilta saisi täsmäkakun tilatuksi silloin harvoin, kun sellaista tarvitsee. Itse kun olen sellainen martta, joka ei kertakaikkiaan osaa leipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netrauta pentele lupasi 3-5 päivää toimitusaikaa, mutta joutuu taas asiakas kyselemään perään... eli siis sananmukaisesti odotellessa täällä menee, kun kasvari tulee maahantuojalle parin viikon päästä. No, ehkä selviän, kun ei kerran ole mitään sen kanssa tällä jäisellä maatilkulla tehtävissä kuitenkaan. (Kuole talvi, kuole!!)

      Kiitoksia kakkukehuista :) Se harrastus kärsii vähän inflaatiota näin kevään ja oikeiden kukkien koittaessa... tekisi mieli vaan istuttaa lisäälisäälisää ja toivoa, että kesällä saa kukkia ihastella. Viime kesänä onnistuin saamaan yo-juhlien aikaan kakkuilusta vähän burnoutin. Nyt on taaskin pari kakkupohjaa tullut paisteltua (huomenna odotettavissa mm. pizza-kakkua). Ja leipoa varmaan osaat, reseptit on sitä varten olemassa, joten kokeilemaan vaan! :)

      Yksi Plantsun orkidea tosiaan kukkii uudestaan, kerran viikossa olen uppokastellut noin tunnin (kaatanut siis vettä suojaruukkuun ja pois tunnin päästä). Pitänee pistää hänestä pari kuvaa piakkoin, kun nuput aukeavat kunnolla. Lidlin orkidea vaan jurottaa, ei tee kukkavanaa vaikka kuinka yritän. Kuvan orkidea on ale-orkidea Kauppilasta ja sitä on siellä näemmä niin hyvin hoidettu, että pukkaa uutta kukkavanaa leikkauskohdista (ei siis mitenkään omaa aikaansaannostani).

      Poista