lauantai 1. joulukuuta 2012

Kasvun ihmeitä joulukuussa

No onkos tullut kesä jo talven keskelle....?!

Ei sentään ole tullut vaan muutama laiminlyöty horsma toteuttaa geeneihinsä ohjelmoitua aikataulua ja pukkaa lisää kasvua. Ensinnäkin viime vuonna Plantagenista hankkimani ludisia on kesän aikana versonut valtavasti ja nyt pukkaa kukkaa todella otolliseen aikaan. Hänen olen antanut olla länsipuolen ikkunan edessä olevalla tasolla, kastellut kerran viikkoon (jos olen muistanut) ja satunnaisin väliajoin törkännyt multaan orkidearavinnepuikoin. Pitäisi varmaan keväällä harkita uutta ruukkua, kun on niin runsas... kaikki muut hoitovinkit otetaan vastaan, mutta tuntuu, että kyseessä on maailmankaikkeuden helpoin orkidea! Hän on siis maaorkidea, jolla hennot ja pienet valkoiset kukat sekä upeat samettiset lehdet. 


Ensimmäisestä yksilöstäni, jolla on tummat lehdet vaalein raidoin, innostuin Lidlistä pari viikkoa sitten haalimaan kaksi pientä yksilöä mukaani. Tällä allaolevalla on upean raikkaat vaaleat lehdet, toisella taasen myös tummat lehdet, mutta punaisin raidoin. 


Seuraava survivor on joulukaktus, jonka sain hyvältä ystävältäni yläasteella joululahjaksi. Tästä on siis aikaa jo... no, reilusti yli kymmenen vuotta, yksityiskohtiin menemättä, hehe. Kuvassa näkyy myös muuten luidsian lehtiä. Kaktus on ollut äitilläni kodinhoitohuoneen perukoilla ja itselläni taas viimeisimmät vuodet. Hän ei ole mitenkään kookas vaan ennemminkin kompakti, varsinkin, kun jouduin kesällä yhden huonoksi menneen isohkon oksan katkaisemaan. No, sain siitä pistokkaan, jonka iskin tasapainottamaan kasvia ruukun toiseen reunaan... Tyytyväisenä hän nyt pukkaa kukkaa samalla ikkunalla kuin ludisiat.


Survivor numero kolme on amaryllis, josta taisinkin mainita edellisessä kirjoituksessa. Eli tämän kirjaimellisesti unohdin kesän sateisiin puskan juurelle ulos ja olin jo pois heittämässä kun huomasin, että onpas mehevänvihreät juuret ja mukulakin oli kiinteä. No minä sitten ruukkua putsaamaan ja raahasin sisälle ikkunalaudalle. Ei mennyt kuin pari viikkoa, kun tällainen piippa on alkanut kurkistaa (muutaman rikkaruohon seasta...). Ei varmaan ihan jouluksi ehdi, mutta mukava selviytymistarina kuitenkin.


Että tällaista täällä. Joulukalenterinkin meille pykäsin tuossa eilenillalla bambutikkaisiin roikkumaan. Saa sitten Movemberista toipuva miesukkeli sitten paketteja avata. 
5 kommenttia:

 1. Hieno kalenteri! Ja upean rapsakat ludisiat ja raikas joulukaktus! Erittäin hyvin siis hoidettu (= oltu hoitamatta).

  Kyllä mustakin parhaita kasveja ovat kaikenlaiset survivorit ja itsestään pärjääjät, niille riittää talvisin energiaa just sen 0,01 mittayksikköä ;)

  Meillä perhosorkideat ovat nupuntekovaiheessa ja yksi uudehko oncidium (tai odontoglossum) kukkii vielä täyttä häkää kaupasta ostetuilla kukinnoillaan. Ihania ovat orkideat, ei voi muuta sanoa. Eksoottisia ja superhelppoja, ainakin nuo phaleonopsikset tuntuvat olevan. Tuntuu kyllä, että niille pitäisi pystyä tarjoamaan jotain parempaa palkinnoksi pitkäjänteisyydestä... vähän kotoisampia olosuhteita?

  VastaaPoista
 2. Ja arvaas mitä?! Justiinsa kun kävin vähän pistokkeita (en siis pistokkaita) räpläämässä tuossa tason takana, huomasin vuoden verran kituneen ja lähes kaikki lehtensä varistaneen kamelian yhdessä oksassa nupun! Tai ainakin sellaiseksi minä sen palluran tulkitsin... vaikka mahtoi olla joku vihoviimeinen kuolonkorinakin.

  Perhosorkideat on kyllä kivoja. Eikös niitten kukkavanat jätetä pystyyn kukkien kuihduttua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ainakin meillä ovat tehneet toiset kukat vanhasta vanasta haarautuneisiin uusiin kukkavanoihin, taitaa parhaiten olla ollut kolmekin uutta vanaa siinä vanhassa vanassa. Jouluja sinne etelään ja Pertsalle terveisiä. Lassi

   Poista
  2. Hienoa, lisätään kamelia "ei saa hoitaa" -kasvilistalle.

   Minäkin jätän perhosorkideojen vanhat kukkavanat paikoilleen, joskus niihin pukkaa uusia kukkia ja joskus ne vain kuihtuvat pois, ja kasvi kasvattaa uudet vanat lehtiruusukkeen tyvestä.

   Joskus nuppuisa kukkavana on katkennut, jolloin kasvi on alkanut väkertää katkenneesta kohdasta sivuhaaraa ja siihen uusia nuppuja. Melkoista survivorismia tuokin :)

   Poista
 3. sulle on taas haaste mun blogissa - kiusaan sua vähäsen... =)

  VastaaPoista