tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kasvihuoneilmiöitä

Kasvihuoneilmiö on elämälle välttämätön ilmiö,  jossa useista eri aallonpituuksista muodostuvan sähkömagneettisen säteilyn (säteilyspektrin) tietyt aallonpituusalueet lämmittävät väliainetta (ks. absorptio), esimerkiksi maapallon kaasukehää ja pintaa. Lämmennyt väliaine/materiaali puolestaan säteilee (emittoi) lämpöenergiaansa ainoastaan infrapunasäteilyn aallonpituusalueella ulospäin. Infrapunasäteilyn eli lämpösäteilyn läpäisykyky on verraten huono, mistä syystä se (läpäisemisen sijaan) absorboituu tai heijastuu mm. kaasumaisiin väliaineisiin muita aallonpituusalueita intensiivisemmin. Täten siis systeemiin sisälle tuleva sähkömagneettinen säteily pääsee huonommin säteilemään ulos systeemistä, mikä nostaa systeemin peruslämpötilaa jonkin verran.

Kasvihuoneilmiö on myös sisutusliike/kahvila vanhan Helsingintien varrella (kannattaa käydä, on hauska paikka) välillä Turku-Helsinki. 

Meilä kasvihuoneilmiöitä on monenlaisia. Briiffaan niistä lyhykäisesti tässä, sillä mieli tekee aurinkoisena aamupäivänä tonkimaan sitä sun tätä istutusta, laittamaan vähän yrttejä vielä kasvuun ja perustamaan kasvimaata. Oikeastaan kasvihuoneemme oli valmis jo edellisviikonloppuna, mutta kaikki ylimääräinen virta on menneellä viikolla mennyt konfferenssijärjestelyihin ja konfferenssiin, joiden jälkeen nyt onneksi on kesäloma! Meillä näyttää seinäkello nyt koko ajan puoli kymmentä, joka on erinomainen aika tehdä asioita niin illalla kuin aamullakin.





Kasvihuoneilmiöihimme kuuluu muun muassa yrttien istutusta.
Tuo toinen kun teki maustevoita kalliine tuoreine yrtteineen ja ymmärsi heti tämän puutarhastelun kovimman ytimen, eli siemenistä kasvattamisen ilon ja säästön.






Sun gold -tomaatti kypsyy, mikä on hyvin ilahduttava kasvihuoneilmiö.






Kasvihuoneilmiöihimme kuuluu myös loma-aamiaiset lämmössä. Ei haittaa, vaikka ulkona on vielä vähän vilpoisaa tai tuulee. Ajatuskin kulkee ihan eri tavalla ja teki mieli vähän perehtyä kirjan muodossa Kiinan propagandasysteemiin - ja vielä loma-aamuna!






Omien perennojen siemenistä kasvattamani taimet ovat taas tomaattien kasvua vastaavan kasvihuoneilmiön osasia. Nauttivat selvästi kasvurauhasta  ja -lämmöstä.





Kasvihuoneilmiöihin kuuluu myös kasvihuonekissat. 
Varsinkin tuo oranssinkirjava Rusina maukuu jo ovella, että pääsisi sisään laatoille köllöttelemään! 






Ja kuten kuvista näkyy niin kyllä, superleveään malliimme mahtuu myös kaksi aurinkotuolia.
Hallitus on ollut erittäin tyytyväinen hankintaamme ja kysyinkin, onko hän valmis antamaan todistajanlausuntoja isosta kasvarista haaveilevien bloggareiden hieman vastaanhangoitteleville puolisoille. Kyllä pitäisi nyt Kivikankaan ja Tuontiukkosen antaa minulle jotain provikkaa!






Kasvihuoneilmiö vaikuttaa myös laajemmalle: Luvassa lasihuussin viereen kasvimaa.
Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan hän, joka perustaa kasvimaata saviseen maahan, jossa on ennen ollut vuohenputkiarmeija, on joko hölmö tai tyhmä. Allekirjoittanut epäilee molempia. Saa katsoa, miten käy, mutta yritän tässä "joskussitten"-harmoniassani saada voimia muun muassa tästä artikkelista: 35 vuotta! Tuohon tähdätään ja olen jo rauhan tehnyt itseni kanssa siitä, että perustustyöt kuntoon edes kohtalaisesti, mutta silti tällaiset projektit vievät aikaa kukoistakseen. 






Pionipenkkikin pääsi kasvihuoneemme viereen. 2xShirley Temple ja 3xBowl of Beatyn juurakoita.






Ehkä vielä yski kuva?










Ostamani alppikärhökin kukoistaa omenapuun ympärillä...






Näh, juksasin vain, kuvassa on nimikyltin kuva. Mutta toivottavasti intoutuu kukkimaan.






Sitten erinäisiä "lupa odottaa"-kuvia.
Alla häthätää kyhäämäni penkki särkyneen sydämen juurakoille ja neljälle kaksi talvea sitten istuttamalleni ja itäneelle juhannuspionin pikkuriikkiselle taimelle. Todennäköisesti hosuin laittaessani ne penkkiin ja vielä sellaiseen, jossa varmaan vääränlaista multaa, mutta katsotaan, miten käy...















Tästä ei hajuakaan, mitä olen istuttanut.... mitähän mahtaa olla?






Ja vielä samanmoinen pihakuva. Joko tuli selväksi, että me likes!















Daalia-armeija kaipaa kotia ja yllä ametistitähtisilmä.


















Kesä, kärpäset ja loma! 
Taidanpa vähän istutella yrttejä ja siirtää chilipaprikat (en muista kumpia ovat kutkakin) vähän isompiin ruukkuihin. Tai sitten vaan köllötellä auringonpaisteessa!





2 kommenttia:

  1. Upea, upea kasvihuone, voi kääk! Aivan mahtava paikkakin hänellä, kyllä kasvaa tomaatti ja kaikki muukin, niin että kohina kuuluu.

    Tuollaisesta alan nyt just haaveilla. Täydellinen.

    Leppoisaa ja lempää juhannusta sinne teille, PilviPulla, kaikille ihmisille ja ilmiöille!

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus, taas kerran! Lol tuo sinun kärhö juksaus! Olisiko tuo nupussa oleva hajulaukka...? Nyt se varmaan jo kukkii, eli sinulla on varmaan siihen jo vastaus, eikös?

    VastaaPoista