sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Ongelma

Pitkästä aikaa puutarhassa touhutessani ja eilen päivällä muun muassa Plantsussa kaikkia houkuttelevia köynnöstarjouksia väistellessäni minulle valkeni, mikä on ongelmani tässä puutarhaprojektissa. En tiedä, onko teillä vastaavankaltaisia tuntemuksia, mutta olisi mukavaa kuulla näkemyksiänne (tässä postauksessa ei ole kuvia, kirjaan asian nyt pikaisesti ylös ja siirryn nauttimaan auringonpaisteesta.)

Eli tajusin, että en näe puutarhaani. Tällä tarkoitan siis Näkemistä, koko pihan hahmottamista kokonaisuutena niin, että tajuaisi, mitä kannattaisi laittaa mihin, jotta pääsisi haluamaansa lopputulokseen. 

Tähän vaikuttaa muutama seikka: 

Ensinnäkin se, että ajattelen ihan liian pienesti tätä touhua. Näpertelen, istutan sinne sun tänne yksittäisiä kukkia. En tee tarpeeksi isoja istutusaluetia. 

Raha. Piheys iskee, nyt varsinkin vaihtokomennuksen koittaessa on sellainen olo, että haluaa säästää. Taimia voi toki kasvattaa itse, mutta maa-aines on se, jota menisi vaikka kuinka.

Voima. Tahdon puskutraktorin ja kaivurin.

Ja kaikki nämä haasteet yhteenkietoutuneena sen Näkemättömyyden kanssa tuottavat päänvaivaa. Pitäisi varmaan pysyä KISS-kaavassa: keep it simple, stupid. Ja tehdä se Suunnitelma. Mutta nyt pihalle näpertelemään, on ihana ilma!

Ps. Siirrettävänä olisi noin kymmenen tosi tyhmästi huonoon paikkaan istutettua pionia. Kun vielä keksisi että minne, jottei tarvitse uudestaan niitten hölmöä paikkavalintaa tuskailla taas parin vuoden päästä... 

5 kommenttia:

 1. Tää on niin minä!! =) Pystyn fyysisesti toki nähdä kokonaisuuden, voinhan vaikka kiivetä talon katolle joten näen kyllä - en vain kutenkaan osaa suunnitella. Ja olen jo tämän suhteen antanut periksi. Eihän puutarhani olisi mun puutarha jos osaisin suunnitella. =)

  BTW - jos et tiennyt, sulla on sellainen todella ärsyttävä "todista ettet ole robootti" juttu näissä kommentiessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Robottijuttu on ärsyttävä, myönnän. Otin sen (tauolla olevan) leivontablogin kommenttiraidasta pois ja heti alkoivat kommenttikentät täyttyä ties millä spämmillä... Olisiko vinkkejä, miten tämän voisi välttää robottia käyttämättä? Kaikki neuvot otetaan kiitollisena vastaan :)

   Tuosta suunnittelujutusta tuli mieleen, että tuntuisiko puutarha sitten omalta, jos pyytäisi pihasuunnitelman? Tässä tuskailussa ja näpertelyssä on ristiriitana juuri se, että Minä Ite! Eli tahdon itse saada aikaan sitten joskus sen unelmien puutarhan. Vaikeaa... siitäkin huolimatta kiitos vertaistuesta! :)

   Poista
 2. No tuossahan tuli koko ongelman ydin ihan muutamassa lauseessa. Noin se juuri on minunkin puuhissa, ripurapua sinnetänne, koska a+b+c. Tänä keväänä ei ole huvittanut tehdä yhtään minkäänlaista pienempääkään projektia, koska olen oivaltanut, että ei tää näin mee minnekään. Tarvitsisi rakentaa koko systeemi alusta, kaataa puita, miettiä tontin käyttö, porrastaa, pengertää, rakentaa. Tehdä se, mitä 30-luvulla rakennetun talon ympäristö tarvitsee tullakseen 2010-luvulle. Ja koska b+c, ain't gonna happen.
  Nyt vaan olen ja mietin, että pitäisikö muuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, että on kohtalotovereita! Puutarhan suunnittelu on kyllä haastava juttu. Hoen itselleni, että kaikissa puutarhalehdissäkin haastatellaan vanhoja pariskuntia, jotka kertovat, miten ovat vähitellen oppineet ja rakentaneet puutarhan 20 vuodessa. Kun ei malttaisi odottaa, että oppii.

   Projektien aloittamisen kanssa on vähän samanmoinen fiilinki ollut. Johonkin asti on riittänyt näpertäminen ja itse puuhasta nauttiminen, mutta tosiasia on, että jos haluaa "edetä" jonnekin, tarvitaan vähintään puskutraktori - tai ehkäpä joku rapsakka kraaterin tekevä pommi suoraan pihalle. Ja en aloita edes tämän pikkuisen 1901 rakennetun torpan remonttitarpeesta avautua...

   Poista
 3. Pilvipulla, se kokonaisnäkemys taitaa puuttua suurimmalta osalta meistä harrastelijaturaajista. Älä välitä! Kuten minunkin puuhasteluista näkee, ehkä seitsemän vuoden jälkeen tulee jotain ajatusta. Enkä ole ollenkaan varma, että tämäkään "ajatus" olisi mitenkään lopullinen. Puutarha ei ole koskaan valmis - onneksi!

  VastaaPoista