lauantai 9. kesäkuuta 2012

Elämä voittaa!

Ihmeellistä on tuo kasvien uusiutumisvoima! 

Tämä reppana Lidl-orkidea tippui heti ensimmäisinä päivinään kissojen toimesta alas tasolta, otti nokkiinsa, tiputti nuppunsa ja pari lehteä, vahingoittui juurista ja näytti kuolemaantuomitulta. Yritin hädissäni ohjeita lueskella ja niiden perusteella siirsin potilaan vähän varjompaan, jotta ehtii lehtien kasvatuksen sijaan keskittyä juurten kasvatukseen, suihkuttelin silloin tällöin juurille ja lehdille vettä. Tosin tuohon lehtien keskelle ei saisi vesi kuulema jäädä makaamaan. 


No, ihme tapahtui ja kuivahtaneiden kukkavanojen keskeltä alkoi työntyä kumpaankin uudet kukkavanat ja niihin muhkeita nuppuja. Nyt eilen avasi ensimmäinen kukkansa ja on aika voittajaolo! Nyt kun vaan ei saisi tuhottua tuota kastelemalla liikaa/liian vähän, lannoittamalla liikaa/liian vähän, pitämällä liian pimeässä/valossa/paahteessa/kylmässä.... On nuo orkideat jokseenkin mystisiä minulle vaikka on myös helppohoitoisiksi tätä phalaenopsisia haukuttu.

Toinen, myös Lidl-hankinta, on keijunliljan mukula, Puutarhanetissä myös pötkyläksi kutsuttu. Iskin sen tuonne multiin muutamia viikkoja (2-3, en muista) sitten ja kastelin silloin tällöin. Nyt se on sitten riemastunut pilkistämään esiin! Tuo vähän hassu sijoittelu johtuu siitä, että mukula on tosiaan pötkylän mallinen ja se tulee laittaa multiin pitkittäin (ei siis pystyyn) noin 10cm syvyyteen. Nyt on lupa odottaa!Taidan viettää päivän vain katselemalla alkukevään aurinkoisia kuvia (ai miten niin voisi siivota sisällä?) Ulkona on synkkää, kylmää ja sataa.  
Milloin se kesä oikein meinaa edes alkaa vai menikö se jo?!

4 kommenttia:

 1. Ihanaa - ihan samat fiilikset täällä noiden kasvien kanssa... kastellakko liian/liian vähän... aurinko/varjo... ollakko vai eikö olla... ikuisia kysymyksiä. =)

  VastaaPoista
 2. Perhosorkidea on mullakin osoittautunut varsin kiitolliseksi eläjäksi. Olen kohdellut erästä yksilöä aikanaan varsin kaltoin, mutta ei mitään, se pukkasi komeaa kukkavartta siitä huolimatta.

  Olen kastellut orkideoja kerran viikossa upottamalla ruukut haaleaan veteen. Kerran kuussa olen lisännyt veteen lorauksen orkidealannoitetta. Suorassa auringossa ne eivät ilmeisesti viihdy, mutta nämäkin ovat kokeilukysymyksiä... mulla ne kasvavat eteläikkunalla, mutta metrin päässä ruudusta eli aurinko ei heitä porota. Liika kastelu on huonompi asia kuin satunnainen kuivahtaminen, sanoo tuttavani, joka on o-harrastuksessa pitkällä.

  Orkideoista voisi kyllä hiukan innostua, ovat ne vinkeitä kasveja!

  VastaaPoista
 3. Cosmos: juuri näin... välillä syteen, välillä saveen, mutta toivottavasi osuu joskus tarhurin laiskuus ja kasvin vaatimukset yksiin :)

  Tuo orkideani otti tuossa pahoinpitelyvaiheessa nokkiinsa siitä kastelusta kerran viikossa: Olivat varmaan juuret sen verran heikot, ettei pystynyt kaikkea kosteutta sulattamaan. Nyt olen pariin otteeseen viikon välein sitä upotellut ja törkkäissyt Plantagenin orkidearavinnepuikon ruukkuun. Nyt kukkii komeasti, katsoo sitten miten pitkäaikainen ilo on. Toinen aarteeni on Ludisia (maa?)orkidea, jolle en ole vielä uskaltanut isompaa ruukkua vaihtaa - kun ei taas tiedä, mitä siitä tuumaa :)

  Keijunliljan kasvuvauhti on näemmä vähintään n. 3cm päivässä... pitäisiköhän laittaa siihen kamera viereen, niin saisi sitten pikakelauksella tehtyä kasvuvideon.. hmm...

  VastaaPoista
 4. Voi hyvät hyssykät sentään, että olet taitava orkidean kasvattaja! Ehkä minunkin pitäisi räjäyttää pieni pommi omani vieressä, että alkaisi elämää näkyä. No, on siinä yksi kukkavarsi työntymässä, mutta kasvaa kyllä niin hiiii-taaaaas-tiiiii, että ehtii meikäläinen eläkkeelle ennen kuin siitä mitään oikeaa tulee. Omani on kodinhoitohuoneen ikkunalla kaakkoon päin, kaihtimet varjostavat hieman. Kastelen pitämällä suojaruukussa vettä n. tunnin ajan kerran kahdessa viikossa, ja lorautan veteen orkidearavinnetilkan. Sillä mennään tämä kasvukausi, meni syteen tai saveen.

  Oih, ja keijunlilja! Se on ihana <3<3<3 Toivottavasti saat senkin kukkimaan.

  VastaaPoista