sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Ihana touko... eiku kesäkuu!

Tiedättekös sen hetken kesästä, kun toteaa, että visioita oli kyllä paljon, mutta niistä ei saanut edes murto-osaa toteutettua? Touko-kesäkuu karkasi johonkin työ- ja kakkukiireissä, tuli tungettua hätäpäissään kukantaimia mihin vaan mahtui ja kaikki rehottaa valtoimenaan tässä vanhassa pihapiirissä. Siinäkin, missä oli pari vuotta ihan siisti talviopenkki, on nyt rusakoiden hampaiden jäljiltä ainoastaan vuohenputkiviidakko...

No, kai se aurinko paistaa risukasaankin. Puutarhurin zen-fiiliksellä olen päättänyt olla muutamista rikkaruohoista välittämättä. Vaikka toukokuusta näyttikin epätoivoiselta tämä penkki (kasvoi kaikkea muuta mitä piti...), niin enpä jaksa nyt stressata, kun muutaman vuoden paikallaan olleet pähkämöt, neilikat, palavatrakkaudet, pikkuiset siniset mitkälie-kasvit ja kurjenpolvet jaksavat vallata alan kotikuusen katveessa. Sitten vaan odotellaan kukintaa. Olu-kissakin tuumaa pionin edessä, että menkööt.






Kummasti myös penkin reunustan siistiminen auttaa saamaan kukkapenkin näyttämään kukkapenkiltä. Vaikka hermo tuollaisen kivireunuksen kanssa menee, sinne tunkee väleihin kasvamaan varmaan maailman kaikki rikkaruoholajikkeet. 



Viime keväänä siemenestä kasvattamani lehtosinilatva ja taustalla näkyy myös ihan ylläriälläri-illakko(ko).


Tuosta yllämainitusta penkistä oikealle norjanjaloangervojen vähän liiankin tiukassa syleilyssä taistelee elintilastaan mm. jaloangervo, tähkäkimikki, pioni, syys-, lapin- ja japaninvuokko, koreanjaloangervo, syysleimu, sammalleimu, patjarikko, lehtosinilatva, erilaisia liljoja ja varmaan paljon muuta, mitä en muista. Sitä kun ei malta pitäytyä vain muutamassa lajissa ja siten tuloksena on sekamelska. Toisaalta sellaista kukkatilkkutäkkiä olen aina toivonutkin ja tässä penkissä vahvimmat selviävät! Kaiken tuon yrittää jyrätä vielä jalkoihinsa unikko, joka on kyllä todella kaunis kreppipaperikukkinensa, mutta alkaa jo huolestuttaa, jaksavatko muut niitten varjosta enää nousta...






Ai niin, olin sekaan tunkenut myös tätä jotain laukkaa, jonka nimeä en taaskaan muista.
Myös LIDL-kurjenpolvet (taaskaan mitään muistikuvaa lajista...) avautuvat.










Lupa odottaa! 






Tulppaanipelargoni ihastuttaa, alla chanpagne begonia availemassa kukkasiaan. Nyt on sade lakannut, joten voisi käydä neuvottelemassa pihalla, jos vaikka malttaisivat kasvit hieman kasvuvauhtiaan höllätä, niin minäkin ehdin mukaan! Mm. keijunlilja on venähtänyt ihan hurjiin mittoihin tässä ihan parin päivän sisällä, täytynee sille joku rautalankakin vääntää...





3 kommenttia:

  1. Kaunista!

    Tuohan on ihan mahtava tapa nauttia kesästä; tutkia runsaita aarteistojaan ja ihailla vuorotellen kukkaan puhkeavia kasveja. Zen-tarhailun ydintä.

    Elintilamittelöissä tosiaan vahvat voittavat, mutta sekin vain lisää tarhurin rentoaikaa, kun ei tarvitse taistella tuulimyllyjä vastaan. Meilläkin ne saavat elämästään riemurinnoin nauttia, jotka kussakin paikassa parhaiten viihtyvät. Kokeillaan niitä maan hiljaisia sitten jossain toisaalla :)

    Tuo samppanjabegonian kukka on ihan ruusu, tosi kaunis!

    VastaaPoista
  2. Oi, mitä ihanuuksia sulla. Olisiko laukka lehtolaukkaa (jos on matalaa, sellaista viisitoistasenttistä) ja kurjenpolvi verikurjenpolvea (ainakin väristä ja lehden muodosta arvelisin)?

    Kukkapenkeistä ei kukaan sano, miltä niiden kenenkin pihalla pitäisi näyttää. Anna rehottaa vaan!!

    VastaaPoista
  3. Arvatkaas vaan, onkos tuo begonia vielä ihanampi auettuaan? Juuon. Puutarhurin kitkemis-, kaivamis-, penkinperustamis- ja tonkimislaiskuus on iskenyt ja mitään muuta en tekisikään kuin tuijottelisi mm. pelargonin kukkia. No, ehkä joku rehu pitää maahan tökkäistä rikkaruohojen armoille tänä viikonloppuna - jos ei siis sada.

    Ja Intopii, todentotta, varmaankin oli lehtolaukkaa. Hankittu Plantagenista tyylillä pitkä työpäivä -> "ah alennusperenna"
    -> mihin ihmeeseen tämän laitan -> no, vaikka tuohon (autuaasti kasvin nimen jo unohdettuaan), kun on pakko päästä jotain istuttamaan töitten jälkeen :)

    VastaaPoista