maanantai 9. heinäkuuta 2012

Talvehtinut tomaatti(ko) ja muuta mukavaa

Nyt on mielenkiintoista. Ruusupenkistä, jonka paikalla viime vuonna oli vielä tomaatteja, nousee tomaatin taimi. Tai ainakin siltä se vaikuttaa olemuksensa ja tuoksun perusteella. Mystistä. Voiko esimerkiksi tomaatin siemen talvehtia? Oikealla ylhäällä ruukkupuutarhaviritelmiä, alla ensimmäinen kirsikkatomaatinraakile, hiphei. 
Viime vuonna siemenestä kasvattamani matalammat ritarinkannusyksilöt eivät ole enää kovin matalia. Väriäkin riittää ihanasti, aivan kuin joku olisi maalin eri sävyjä ruiskinut kukkien päälle.


Minä vs. liljakukot 1-0! Upean värinen tulppaanipelargoni Happy Birthday.


Verenpisaratkin vähitellen innostuvat, alla daalia ja sormustinkukkia, joista olen kovasti iloinen.Akuutti purkkipula, mutta oikeastaan tuo vanha kurkkupurkki on ihan kiva. Petuniat shoppailin, tunnustan... Pionit notkuvat sateen kastelemien kukkien painosta. Otin muutaman ruukkuun sisälle, ovat valtavia!


Ensimmäisiä liljoja kurkkailee syysleimun seasta ja koreanjaloangervokin innostui kukkimaan.Syksyn pimeneviä iltoja ennakoiden mukaan tarttui kaupasta aurinkokennolla toimivia lyhtyjä. 


Ehkä ensi kerralla pidempää turinaa....

9 kommenttia:

 1. Tomaattiin en osaa ottaa kantaa, mutta aivan ihana kukkaloisto sinulla ainakin on! Jos tykkäät pioneista, kurkkaa Mielen Lumoon: kävin Pionien kodissa :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Todella mielenkiintoinen ja mystinen tuo tomaatti. Epäilisin aprillipilaksi, jollei elettäisi jo heinäkuuta.

  Ihania nuo lyhdyt, hauska idea pimeneviin kesäiltoihin.

  VastaaPoista
 3. Tuo tomaatti - jos ja kun se nyt on sellainen - on kyllä hämärä... täytyy seurailla, mitä siitä kehittyy (riskinä siis, että on mennyt lajitunnistus ihan metsään ja haalin rikkaruohoa).

  Ja kukka"loistosta" saa hauskasti vähän harhaanjohtavan illuuison, kun kuvailee yksittäisiä kukkia :)

  VastaaPoista
 4. Kaunista, kaunista katseltavaa. Oi ja voi, miten ihania kasveja ja kuvia.

  Jaloritarinkannus on tosiaan hienon vivahteikas ja erävoittosi liljakukoista suorastaan huikea. Kurkkupurkkipetunian retrotunnelmasta tykkään kovasti, samoin kuin keveistä lyhdyistä. Ja ihan superpaljon tykkään talvehtineesta tomaatista, vaikka erikoiselta ilmiöltä hän tosiaan tuntuu :) Mutta miksei siemen olisi voinut säilyä vahingoittumattomana ruusupenkissä – ellet sitten ole epähuomiossa kylvänyt sitä keväällä sinne?

  VastaaPoista
 5. Kiitos Geranium kehuista

  Alkaa hieman epäilyttää tuo lajituntemukseni tosiaan, mutta kun se "tomaatti" haiskahtaakin ihan tomaatilta. Ja tuo ruusupenkki, ex-tomaattipenkki käännettin jyrsimen kanssa ja käsin kunnolla ympäri ja lisäsin ison kasan multaakin... No, täytyy käydä tänään kurkkimassa "tomskua" - jos tuo sade vaan lakkaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tomaatin tuoksusta voi oikein erehtyä. Ehkä sulla oli tomaatinsiemen taskussa, kun käänsit ruusupenkkiä? Kiehtova tapaus eniveis!

   Poista
 6. Jokohan sinulla on enemmän tietoa tomaatistasi? Kai se voi ihan hyvin olla se; nimenomaan tuoksu kyllä paljastaa sen olemassaolon (että voikin olla... nahkea tuoksu :-D).

  Ihania kasveja sinulla on siellä ilahduttamassa sinua. Ja meitä!

  VastaaPoista
 7. Hei, piti vielä palata kertomaan oma löydökseni: niin vaan kuule itää pieniä tomaatinalkuja minullakin. Useampia. Ja nyhdin ne rikkaruohoina irti ennen kuin tajusin, mitä ne oli. Ei sinänsä vahinkoa, eiväthän ne tässä vaiheessa enää ehdi isoiksi kasvaakaan, mutta kyllä näköjään voivat itää maassa talvehtineista siemenistä.

  VastaaPoista
 8. Hei, vautsivau! Niin sitä vaan oppii uutta: Jos kerran Intopiilläkin kasvaa tomaattia, niin kai sitä sitten minullakin! :) Täytynee varmaan tämä kovin reipas yksilö siirtää/kitkeä, koska vie virtaa ruusulta... Katselinkin tuossa jo kovasti kateellisena Geraniumin jo punastuneita tomaattiyksilöitä: minulla on edelleen tuossa ylhäällä olevan vihreän reippaan sentin kokoisen rääpäleen kaltaisia kylmässä kesäsateessa...

  Milloin se kesä oikein alka?!

  VastaaPoista