tiistai 4. syyskuuta 2012

Tulppaanit ruukussa

Hei kaikki viisaammat puutarhurit! 

Kyselisin teiltä nyt tulppaanien ruukkuistutuksesta. Eli pihalla tönöttää vanha ja jumalattoman painava rautainen pata, jossa olen kesäkukkia kasvatellut siemenestä. Tänään (taas!) sipulikukkia kaupasta haaliessani (rahat meni, mutta reissu kannatti) tuli minulle ahaa-elämys ja päätin laittaa kyseisen padan täyteen tulppaaneita.

Mutta.

Onko suunnitelma ihan tuhoon tuomittu? Pikaisesti tietoa etsittyäni huomasin, että ruukkuistutukset pitäisi viedä sisälle +1-9 asteeseen vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Miten sitten käy suomen talvessa pataan istutetuille? Paleltuvatko kuoliaaksi, kun pata todennäköisesti jäätyy kuitenkin kokonaan? Entäs miten muka maassa olevat selviävät, ovatkohan muka routarajan alla? Ei nyt luulisi, krookuksetkin tulevat niin pintaan... Jos vaikka niitä sitten laittaisi? 

Eli apuva!

Listailen/kuvailen tänne keretessäni hankintojani niin pääsee virittäytymään jo ensi kevääseen.

Jippijaijee!

4 kommenttia:

 1. No nytpä kysyit just semmoisen asian, mikä muakin on aina askarruttanut! Sen tiedän, että ruukut jäätyvät taivasalla ihan umpeen, joten kaikki istutukset kuolevat. Maan alla ne ovat suojassa, mitä ilmeisimmin, kun kasvuun keväällä lähtevät.

  Mutta että miten sipuliruukut käytännössä pidetään viileässä, meillä ainakaan ei ole juuri tuon lämpöistä tilaa, vaan sisätilat ovat selvästi lämpimämmät. Silloin kasvu ei ilmeisesti onnistu? Mutta jos sipulit laittaisi ruukkuun vasta, kun kevätsää lämmittää, niin tulisiko sitten hyvä? Se on tietysti paljon myöhemmin kuin toivoisi...

  Kurkkaa tai kysy Sarin puutarhoista, että löytyykö häneltä tietoa? Hän on mielestäni kertonut kaikenlaisista projekteista, asiantuntevasti ja hyvin.

  http://www.asuntomessut.fi/blog/sarin-puutarhat

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä, täytyypä kurkkailla.

  Meilläkään ei ole tuollaista tilaa (eikä myöskään sitä pelakuiden ja verenpisaroiden talvehtimistilaa = porukoiden autotalli), enkä suoraan sanottuna tiedä, mistä sellaisen hankkisi... Mutkumutku ne tulpaanit tai jotkut muut olisivat niin vietävän hienoja tuossa padassa! Ehkä teen joillain halppistulppaaneilla tai noilla krookuksilla testauksen, että tuleeko keväällä mitään? Epäilen meinaan, että häthätää kyhäämässäni pengerpenkissä olevien ballade liljatulppaanien värimuutos ja yleinen vaisuus voi johtua myös kylmettymisestä (kun ovat vaan omassa loossissaan)...Siis nämä: http://pilvipuutarhassa.blogspot.fi/2012/05/tulppaanien-metamorfoosi.html

  Joten kokeilemaan! Edelleen minua tuo maan jäätyminen vs. ruukun jäätyminen hämmentää...

  Ja muuten, muistaakseni sellaiset tulppaanit, kun unohdettiin äipän kanssa pistää maihin tuossa edelliskesänä, mutta laitettiin ne jääkaappiin keväällä ja sitten multiin ruukkuun (ah, mikä lauserakenne!) kukkivat samana keväänä.

  VastaaPoista
 3. Jääkaappihan on hyvä idea, siellä on just se +4–8 astetta lämmintä, jonka ne sipulit ilmeisesti tarvitsevat ennen itämistään.

  Tuotahan voisi kokeilla! Ja jos lähtevät jääkaapissa itämään, niin työntää vaan ne sitten multiin ja alkaa ihmetellä, että mitäs seuraavaksi ;)

  Maan jäätyminen vs. ruukun jäätyminen on jollain fundamentaalilla tasolla eri asia, koska maan alla eivät kuole sipulit eivätkä juuret, mutta ruukku kun umpijäätyy, niin siihen kupsahtavat todennäköisesti kaikki. Ikiroutaa siitä tulee, napajäätikköä. Mutta jos ei jäädy umpeen, niin mikseivät pärjäisi ruukussakin...

  Huoh, miksi meidän pitää asua näin pohjoisessa.

  VastaaPoista
 4. Tapahtuukohan se ruukun jäätyminen liian nopeasti. Rautapadan sijaan jokin tosi iso ruukku tai styroxlaukku voisi olla testin arvoinen?

  VastaaPoista