tiistai 26. maaliskuuta 2013

Viidakkokissa, viinikursseja ja innokasta odotusta

Wiiru-kissa yrittää kuikuilla pihalle taimiviidakosta. Tässä majailevat ostopistokkaat, olisivatkin omat taimet näin hienoja... Tosin eilen kävi niin, että taimien koulimisen myötä tuli viriteltyä tähän pöydälle kukkahylly ja kävin jopa Ikeasta hakemassa sinkityn hyllyn toisen ikkunan etteen. No, tietysti tilaahan tuli pienten idätysastioiden sekaan mukavasti ja kävi vanhanaikaisesti: istutin taas lisää, sillä sain vision yhden harmillisen rinteen kanssa. 


"Eikö tää koskaan lopu?" Miesukkeli tuskaili, ettei nähnyt enää tietokoneen ruutuaan erilaisten ruukkujen seasta. Hah, siinäs kuikuilee ruutuaan, minä olen niin täynnä vihreää energiaa ja aurinkoa, että voisin koko kämpän täyttää purkeilla ja purnukoilla (Ai eikö se muka ole jo? Muistuttakaa sitten siinä karaisemisvaiheessa tästä asenteesta...). Kärpänenkin surisi vessan katossa. Suriskoot, pieni kesän lähettiläs!

Mutta todettakoot, että väsytystaktiikka toimii! Eilen meni tosiaan tilaukseen Sun-merkkinen, 12-neliöinen, lasinen ja pariovillinen lähes neliön mallinen kasvihuoneyksilö. Ja nyt hyst, jos joku on todennut kyseisen ihan toimimattomaksi. Opin sitten kantapään kautta. Kasvari, ja vielä alle kolmekymppisenä! Mihin tästä vielä joudutaan... Kuten ehkä huutomerkkien käytöstä huomaa, olen _vähän_ innoissani. No, eipäs se vielä ole edes pystyssä, joten ei saa vielä hihkua. Eikä se siellä paketeissa auta yhtään esimerkiksi suurreellisen daaliatilauksen esikasvatukseen... Kyseinen valinta kohdistui noihin parioviin, tarjoukseen ja edes kohtalaiseen pinta-ala/hintasuhteeseen. Yksilö on myös superleveä, mikä tuota toista osapuolta helpottaa, sillä minä, lasi ja lapio ei ole kaikkein turvallisin yhdistelmä pienessä lasisessa tilassa. Toivottavasti englantilainen viherpiiperryshuone pärjäilee täällä pohjolan myrskyissä, tanskalaiseen Julianaan kun ei rahat olisi millään riittäneet. No, britithän syyttävät meitä huonoista keleistään, kuten Iltasanomat on uutisoinut


No, nyt tulee vaan kirjoitusta, kuvailua en ole jaksanut multasormisena harrastaa. Omistan sitten taimille oman postauksen. Olin viikonloppuna Kauppilan puutarhalla viininkasvatuskurssilla. Sinne suuntasin cabernet saugvinonint ja ciantit silmissä kiiluen, mutta piti vähän jarrutella, kun ei niitä pulloja sieltä köynnöksistä suoraan saakaan. Mikä pettymys. Ari Markkula, jolla on oma Omenakumpu-sivusto täynnä ihania myytäviä viiniköynnöksien ja hedelmäpuiden taimia, luennoi meille kahtena päivänä erittäin innostavasti aiheesta. Sopivanpaksuista rautalankaakin oli tarjolla tällaisille aloittelijoille. Mitenköhän sitä saisi tuon isännän innostumaan tästä harrastuksesta kanssa? Tuolla kursseillakin oli sellaisia kypsään ikään ehtineitä pariskuntia innoissaan supisemassa, mihin köynnöksiä aikovat laittaa...

Luennoilta ammensi hyvän starttipaketin viiniköynnöksen kasvatukseen ja aika optimistinen oli arvio onnistumisesta - vaikka suurin haaste on juuri säätilojen ja lämpötilan vaihtelu, jota ei juuri täällä tapahdu, eh eh. No, viinitarha on pitkän tähtäimen suunnitelma, mutta krantummat viiniköynnökset viihtyvät kasvarissa... pitänee arvioida, täytyykö tehdä maapenkkioptio kasvihuoneeseen, kun alunperin ajattelin ruukku/kaukalotarhaa.Kevättä odotellessa...


Eilen raaputettiin vielä ennen kasvihuonetilausta Onnensanat-arpaa. Siinä oli sanat kissa, Juliaana (melkein kuin se kasvarimerkki) ja boa (kummipojan pehmolelu). Olisi luullut onnistavan, mutta ei kuitenkaan. Sitten olisi voinut vaikka tällaisen brittiläisen linnan tilata puutarhaan, indeed!

8 kommenttia:

 1. Oih, kasvihuone ja noin suuri. Kyllä nyt saat ihan syystä innoissasi. :) *pikkuisen kateellinen*

  VastaaPoista
 2. Oo, ihana uutinen tuo ISO kasvaritilaus! Pariovet ja lasiseinät, se on varmasti hie-no kasvihuone. Tilaakin on tosiaan riittävästi, tuonne mahtuu kasveja ja ihmisiä mukavasti sisään.

  Mulla on muoviseinäinen 2,5 neliöinen harjoittelukoppero, josta sai viime kesänä kivasti muun muassa tomaatteja, ja koska nelinkertainen tila tuo nelinkertaisen sadon, niin sinun täytyy alkaa keräilemään kansiota Parhaista Säilöntäresepteistäni :)

  Jään innolla odottamaan kasvarin saapumista! Jee!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kasvihuonetoivotuksista ja iloon osanottamisesta!:) Mihin tässä kaiken sadon kanssa joutuukaan?! Sulhon mielestä se viinitila pitää kuulema perustaa nyt jo, jotta on sitten perinteikäs kun ensimmäinen pullo saadaan täytettyä. No, hold your horses, vielä ei ole muuta kuin lumeen tallottu lasihuoneen ääriviivat ja paketteja ei näy mailla halmeilla...

  Itse asiassa Geranium on sinun erittäin hyvin hyödynnetty kasvarisi ollut yksi innoittaja tässä asiassa. Ajattelin, että kun kerran hankkii, niin hankkii tosiaan sellaisen kunnon kokoisen. Tosin yhdessä mallissa olisi mahtunut myös rollaattorilla sisään, olisikohan pitänyt sellainen, kun kerran on pitkän tähtäimen hankinta... Tuo samainen armaani (kyllä nyt kehutaan, kun suostui hankintaan) kun totesi, että ei tässä nyt enää mitään nuorruta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, kyllä pitkän tähtäimen suunnitelmia pitäisi tässäkin lajissa tehdä – kasvarin mitoitus rollaattoria silmälläpitäen, se on aivan uusi, mutta tärkeä näkökulma. Tätä harrastusta ei lopeteta ihan pieniin kynnyksiin ;)

   Kiva kuulla, että kasvarikokemuksista on ollut apua. Se ilahduttaa! Aion kyllä itsekin jossain vaiheessa alkaa pehmittää Armaksen päätä, että saisin myös ison huoneen... Vihreää valoa on kyllä väläytelty aina, kun olen asiaa ihan vaan puhtailla järkisyillä havainnollistanut. Hän on itse enemmän fiilistelijä tässä asiassa: seisoi kopperon ovella ja tuoksutteli ja totesi haluavansa juoda aamukahveja tällaisessa tuoksussa. Juu juu, myötäilin vakavana.

   Kohti viinitilaa, PilviPulla!

   Poista
 4. Mahtavaa!! Onneksi olkoon, PilviPulla! Kyllä olet onnen tyttö, vaikka arpaonni ei sitten enää osunutkaan kohdalle. Sun-kasvihuone on sun kasvihuone :-) Taas tulee meikäläiselle uutta seurattavaa, kun lueskelen ansarikuulumiasi.

  Haaveellista pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa sanaseppoilua :) No, pitää varmaan vähän takapakkia ottaa ja hillitä itsensä: pihalla vielä kasvarin paikalla varmaan puolimetriset kinokset (hieman dramatisoiden) eikä ole toimitustakaan kuulunut.

   Pääsiäisen jälkeistä elämää sinnekin! Messuille tulee varmaan kuitenkin tungettua :)

   Poista
 5. Onnea!! Ihanaa energiaa sinulla! Lähetä vähän tänne myös. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Energiavaje iski justiinsa nyt kun tuo aurinko ei sitten tänään näytä paistavan... pläääääh.

   Poista